Gambar Search Google |
Gambar search Google |
Nie Set ~SoonDubu Jiga~ yang Farah makan.. (Harga RM16.90) |
Peminat K-pop (Korea), pasti orang akan ingat Kimchi.. Dulu waktu belajar amik kos kulinari, ada jugak belajar_belajar asas makanan Korea sikit_sikit..Tapi waktu belajar cara buat Kimchi chef tunjuk yang simple (kurang menyengat) bila pergi Mid Valley ada satu kedai Korean Food (Halal Restoran) nama kedai Dubu Dubu.. Dapatlah rasa Yang Original punya, bila first time rasa hehehe bagi Farah lah rasa mcm
so Farah nak kongsi resepi
Resepi Kimchi~~
Bahan_bahan untuk Sos Perap~~
1. Halia Muda - dalam setengah inci
2. Bawang Putih - 4 ulas
3.Bawang Merah - 1 ulas ~ sederhana
4.Cuka - 1 atau 2 sudu teh
5.Minyak Bijan - 2 sudu teh
6.Serbuk Cili - 1 sudu (atau ikut rasa nak pedas bubuh byk_byk)
7.Sos Ikan - ikut suka (sos ikan masin so agak_agak, kalau tak nak bubuh garam boleh bubuh ikut suka)
8.Garam secukup rasa
9.Gula - Ikut suka
Bahan_bahan Sayur
1.Kobis Panjang
2.Daun Kucai
3.Daun Bawang
psst *Sayur Ikut suka*
Cara_cara~~
Semua bahan sos tadi tu di kisar sampai halus..
kemudian perap bersama sayur_sayur dekat peti sejuk..
Lagi satu Farah tak perap berbulan_bulan~~ Farah perap untuk 1 ke 2 hari, jadi Farah rebus sayur_sayur untuk layu kan sikit sayur if korang suka fresh, tak payah rebus pun takpe.. ~~Ikut selera anda~~
senang je**
~~orait nie pulak gambar Original Kimchi Farah~~
Kimchi Buatan Farah |
Home made by me |
0 comments:
Post a Comment